Erasmus+ 2021-23: Ψηφιακές τεχνολογίες για την αποδοτική διαχείριση της ενέργειας.

Στόχοι του προγράμματος:

  • να δώσει στους μαθητές τη ευκαιρία να εφαρμόσουν και να εξειδικεύσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν στο σχολείο στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και του ΙοΤ.
  • να εμπλουτίσει τους τρόπους και να διευρύνει τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών του και της επιχειρηματικής κοινότητας.
  • να συμβάλλει στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών για την αποδοτική διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • να αναδείξει την αποτελεσματικότητα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και να βελτιώσει την εικόνα του ως φορέα παροχής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Προετοιμασία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, το ΕΚ Ευόσμου συνεργάστηκε με την ερευνητική ομάδα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που υλοποιεί το έργο “Ίρις” .

Το σύστημα «Ίρις» (eeris – Εlectric Energy Residential Informational System) εγκαταστάθηκε στο εργαστήριο Οικονομίας-Διοίκησης του ΕΚ Ευόσμου, το οποίο διαθέτει έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο οικιακής κουζίνας ώστε να γίνεται καταγραφή, ανάλυση και αναπαράσταση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες στη  σχετική δημοσίευση στο σχετική δημοσίευση στο blog του ΕΚ Ευόσμου

Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, με το έργο SmartGreenPlug

Στόχος της κατασκευής SmartGreenPlug είναι η εφαρμογή τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας από ηλεκτρικές συσκευές και κατ’ επέκταση η καλλιέργεια συνήθειών και πρακτικών φιλικότερων προς το περιβάλλον για την αποδοτική διαχείριση και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο διακρίθηκε στην συνολική κατάταξη από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, ενώ οι συμμετέχοντες έλαβαν έπαινο για τη διάκρισή τους από την Δ/ντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο στάδιο της προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων των συμμετεχόντων και των μελών της παιδαγωγικής ομάδας. Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών περιλάμβαναν:

1)Ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Erasmus+, τους στόχους και τα οφέλη τους για τους συμμετέχοντες.

2)Πολιτιστική και γλωσσική προετοιμασία

3)Βιωματικά σεμινάρια με στόχο την εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων.

Τοποθέτηση στη Σεβίλλη

Οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στη Σεβίλλη της Ισπανίας από 9 έως 24 Οκτωβρίου 2022.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων κατά την τοποθέτηση, όπως και κάθε πρόγραμμα μάθησης βασισμένο στην εργασία (Work-Based Learning, WBL), σχεδιάστηκε ώστε να περιλαμβάνει  δραστηριότητες που συνδυάζουν την ακαδημαϊκή γνώση, τις τεχνικές δεξιότητες και τις δεξιότητες απασχολησιμότητας. Για το λόγο αυτό οι κύριες δραστηριότητες κατά την τοποθέτηση ακολούθησαν δύο βασικούς άξονες α) Σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια και β) Επαγγελματικές επισκέψεις.

Τέλος επιλέχθηκε να οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δράσεις να πλαισιωθούν από ένα πλήθος πολιτιστικών επισκέψεων με στόχο να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της Σεβίλλης.

 

Διάδοση των αποτελεσμάτων

Οι συμμετέχοντες υλοποίησαν ΙοΤ εφαρμογή με τον τίτλο «AutoSolar System».
Το έργο: 

  1. Υποβλήθηκε στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, όπου και έλαβε διάκριση στην κατηγορία των έργων μαθητών ΕΠΑΛ.
  2. Παρουσιάστηκε στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας

Στις 8/5/2023, οι συμμετέχοντες μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράτος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ Ευόσμου.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον αντιπεριφερειάρχη ψηφιακής διακυβέρνησης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Άγγελο Χαριστέα, να παρουσιάσουν το έξυπνο σύστημα καταγραφής της παραγωγής και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποίησαν και να μιλήσουν για την εμπειρία της συμμετοχής τους σε προγράμματα κινητικότητας Erasmus+

Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν σε βίντεο τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στην τοποθέτηση του προγράμματος στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Στο βίντεο παρουσιάζονται όλες οι δραστηριότητες της τοποθέτησης: τα βιωματικά σεμινάρια, οι επαγγελματικές και πολιτιστικές επισκέψεις και η διαβίωση στη Σεβίλλη.