- Κωδικός Προγράμματος: 2022-1-EL01-KA122-VET-000070160
- Τύπος Προγράμματος: Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Κινητικότητα εκπαιδευομένων
- Τοποθέτηση: Κύπρος, 3/3/2023 - 17/3/2023
Στόχοι του προγράμματος:
- εφαρμογή και εξειδίκευση γνώσεων και δεξιοτήτων στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και του ΙοΤ.
- διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών και της επιχειρηματικής κοινότητας.
- ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.
Προετοιμασία
Στο στάδιο της προετοιμασίας πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων των συμμετεχόντων και των μελών της παιδαγωγικής ομάδας. Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών περιλάμβαναν:
1)Ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Erasmus+, τους στόχους και τα οφέλη τους για τους συμμετέχοντες.
2)Βιωματικά σεμινάρια με στόχο την εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων.
3)Επίσκεψη στην περιοδική έκθεση «Connected» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών – ΝΟΕΣΙΣ. Στην έκθεση παρουσιάζονταν οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.
Τοποθέτηση στην Κύπρο
Οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν στην Κύπρο 3 έως 17 Μαρτίου 2022.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων κατά την τοποθέτηση, όπως και κάθε πρόγραμμα μάθησης βασισμένο στην εργασία (Work-Based Learning, WBL), σχεδιάστηκε ώστε να περιλαμβάνει δραστηριότητες που συνδυάζουν την ακαδημαϊκή γνώση, τις τεχνικές δεξιότητες και τις δεξιότητες απασχολησιμότητας. Για το λόγο αυτό οι κύριες δραστηριότητες κατά την τοποθέτηση ακολούθησαν δύο βασικούς άξονες α) Σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια και β) Επαγγελματικές επισκέψεις.
Τα βιωματικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από τους παρακάτω φορείς:
- Την Περιφερειακή Γεωργική, Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμμοχώστου/Αυγόρου, η οποία ήταν και ο φορέας υποδοχής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
- Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το ΤΕΠΑΚ υλοποιεί το έργο “IoT for Education: Air Quality matters” που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 με στόχο την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της χρήσης των διαθέσιμων εφαρμογών του “Διαδικτύου των Πραγμάτων”. Εκπαιδευτές στα σεμινάρια αυτά ήταν μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου.
Τέλος επιλέχθηκε οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δράσεις να πλαισιωθούν από ένα πλήθος πολιτιστικών επισκέψεων με στόχο να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της Κύπρου.
Διάδοση των αποτελεσμάτων
Στις 8/5/2023, οι συμμετέχοντες μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράτος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος των ΕΠΑΛ Ευόσμου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον αντιπεριφερειάρχη ψηφιακής διακυβέρνησης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Άγγελο Χαριστέα, να παρουσιάσουν το έξυπνο σύστημα καταγραφής της παραγωγής και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποίησαν και να μιλήσουν για την εμπειρία της συμμετοχής τους σε προγράμματα κινητικότητας Erasmus+
Στις 18/10/2023, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το λύκειο Cajkarna της πόλης Olomouc της Τσεχίας. Η ομάδα επισκέφθηκε το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Ευόσμου στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus KA2 που υλοποιεί σε συνεργασία με το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου
Στις 12/10/2023, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ErasmusDays 2023, το Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακή Τεχνολογία και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα».
Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τις σκέψεις, και τα οφέλη που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα Erasmus+.
Στις 29/3/2023, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον Δήμο Τρικκαίων, όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα του προγράμματος σε εκπροσώπους του Δήμου που είναι υπεύθυνοι για τις τεχνολογίες έξυπνης πόλης που εφαρμόζονται στα Τρίκαλα. Κατά την επίσκεψη, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές και τεχνολογίες έξυπνης πόλης που υλοποιούνται στον Δήμο καθώς και για οφέλη τους για την την προστασία του περιβάλλοντος.